Hirschka huset

Åren 1891-1895 uppfördes i Sundsvall hela 573 nya fastigheter, vilket var mer än dubbelt så många som Stockholm mäktade med.

Den nya lokala byggnadsstadgan efter branden 1888 föreskrev att hus inom området mellan Selångerån i norr, Strandgatan i öster, Järnvägsgatan i söder och Södra Kyrkogatan (numera Floragatan) i väster i allmänhet skulle uppföras av sten eller järn.

Kv. Nyttan 7, 2 , 3&6 (Hirschska Huset) Stenstaden, Sundsvall.
Fastighetsägare: Norrporten.

Kv. Nyttan 7, 2 , 3&6 (Hirschska Huset) Stenstaden, Sundsvall.
Fastighetsägare: Norrporten.

Hirschka huset i Sundsvall utsågs till byggnadsminne 1996 och genomgick en större restaurering 2006–2007.

Vi utförde restaurering av fasaden samt ornament.

Stod modell för husen på Strandvägen

Grosshandlaren och byggnadsentreprenören Isaak Hirsch i Stockholm tillhörde en av spekulanterna i bostadsbyggandet efter branden 1888.

Hirsch köpte själv aldrig någon fastighet i Sundsvall men han lät uppföra en av de ståtligaste byggnaderna, Hirschska huset, som står längs Stora torgets västra sida.

Högst upp i ett av tornen på taket placerades en eldsprutande drake i mässing, vilken 100 år senare blev Sundsvalls kommunsymbol. Hirsch var väldigt stolt över den vackra byggnaden, och den fick senare vara modell för de hus som uppfördes på Strandvägen i Stockholm.

K-märkt byggnadsverk

Hirschska Huset är numera kulturminnesmärkt och av riksintresse. Fastigheten uppfördes i två delar, den norra delen 1890 och den södra 1891.

Fasaderna har restaurerats och återfått sin ursprungliga färgskala, en något mörkare nyans. Balkongerna har återställts till original och varje ornament är på sin ursprungliga plats på byggnaden.